Nieuws

25/02/2014 om 18:24

3 Verantwoorde manieren om collectief energie te besparen

collectief-groen
Inmiddels sijpelt het ook door tot in de kleinere hoekjes van het geweten en het bewustzijn van consumenten en het bedrijfsleven: we moeten zuinig zijn op deze aarde en daarom de CO2-uitstoot beperken en energie besparen. Hieronder volgt een handvol tips, zowel voor consumenten, bedrijven en de overheid.

Van A naar T

Maar liefst 16 procent van het totale Nederlandse energieverbruik wordt door de transportsector opgeslurpt. Door minder de auto en vaker de trein te pakken, maakt u een milieuvriendelijke keuze. Maar ook binnen de autobranche ontstaan er steeds groenere mogelijkheden, zoals aerodynamische en elektrische voertuigen en energie-efficiënte autobanden. En ja, helaas voor sommigen, ook het verlagen van de maximale snelheid betekent een verlaagd energieverbruik en een vermindering van de CO2-uitstoot.

In en om het huis

Isolatie is bij deze vorm van besparing het codewoord. Uiteraard om zo min mogelijk warmte te laten ontsnappen door het gebruik van dubbel glas en een goede spouwmuur-, gevel- en dakisolatie.

Ook kan het vervangen van oude, energie slurpende apparaten door nieuwe, duurzame varianten een enorm verschil maken, denk bijvoorbeeld aan een HR-combiketel. Je kunt dit eenvoudig controleren aan de hand van de zogenaamde energieverbruiksmanagers die hier voor je op een rijtje zijn gezet.

Wist je dat de verlichting in een bedrijf verantwoordelijk is voor 60 procent van de totale energierekening? En dat deze nota gehalveerd kan worden door alle gloeilampen te vervangen door LED-verlichting? Dit geldt uiteraard ook voor huishoudens. Bij het besparen op energiekosten wordt vooral gewezen op de energieprijzen van de energieleveranciers, terwijl de meeste winst te behalen valt in het besparen van energie in huis.

Verantwoordelijkheid overheid

Ook bij onze Nederlandse overheid liggen enkele belangrijke taken als het gaat om het terugdringen van het energieverbruik. Denk aan de verbetering van de hele keten van energieopwekking: brandstofwinning en –omzetting in centrales en het transport ervan (10 procent van totale nationale energieverbruik).

Daarnaast verbruikt de glastuinbouw (kassen) 4 procent van alle energie binnen Nederland en kan dit percentage sterk teruggedrongen worden door het plaatsen van warmtekrachtkoppeling-installaties.

Tot slot kan de restwarmte die tijdens productieprocessen ontstaat nog slimmer worden ingezet.

infographic-recyclebank