Nieuws

26/03/2014 om 12:45

5 misverstanden over zonne-energie

Laten we vooropstellen dat de zon een geweldige bron van alternatieve energie biedt, waar we in de toekomst nog veel aan zullen hebben. Daarnaast heeft zonne-energie tot een groeiende markt geleid, die ook interessant is voor wie graag duurzaam beleggen wil. Toch merken we dat er vaak ook nog onjuiste ideeën over zonne-energie bestaan. Juiste informatie is natuurlijk onmisbaar voor wie gaat beleggen, dus zetten we de 5 meest voorkomende misverstanden op een rij.

1. We kunnen volledig op zonne-energie leven

Hoewel de zon natuurlijk elke dag aanwezig is, zullen we er nooit voor onze volledige energiebehoefte op kunnen vertrouwen. Momenteel is dit aandeel in Nederland slechts 0,1 procent, al ligt dit in Italië bijvoorbeeld al op 8 procent. Toch zijn er genoeg realistische scenario’s die dat aandeel tot 50 procent zien groeien.

2. China loopt voorop in de ontwikkeling van zonne-energie

Een begrijpelijke gedachte, omdat een groot deel van de zonnepanelen momenteel inderdaad in China wordt geproduceerd. De technologie die aan de basis van deze panelen ligt komt echter nog altijd voor een groot deel uit Europa. In de helft van alle modellen zit zelfs een aspect op basis van Nederlandse technieken.

3. Het produceren van een zonnepaneel kost meer dan het oplevert

Als je bedenkt dat de energie die nodig is om een zonnepaneel te ontwikkelen binnen 1 tot 2 jaar wordt opgewekt, is dat inderdaad een behoorlijke investering.  Zo’n systeem heeft echter een levensduur van 25 jaar, dus ook dit misverstand gaat niet op. Bovendien worden er op productievlak de laatste jaren flinke stappen qua efficiëntie gemaakt.

4. Nederland is niet geschikt voor zonne-energie

Het succes van zonne-energie wordt gelukkig niet gebaseerd op het aantal stranddagen, anders zag het er voor Nederland inderdaad somber uit. Zonlicht is van alle energiebronnen echter het best verdeeld over de wereld. Zo is de ‘zonnevruchtbaarheid’ van de Sahara bijvoorbeeld maar drie keer beter dan die op de donkerste plek ter wereld. Zonlicht komt dus overal!

5. Een grote zonnecentrale in de Sahara zou alles oplossen

Qua ruimte en zonlicht is een zonnecentrale in de Sahara een interessant idee, maar in de praktijk kleven er toch wel wat nadelen aan. Zo zouden de kosten qua onderhoud en transport enorm zijn en zou er onderweg energie verloren worden. Daarnaast is het ook politiek gezien niet wenselijk om afhankelijk te zijn van een centrale energiebron.

solar-infographic-lg