Nieuws

18/11/2014 om 09:40

Alternatieven voor de Ecolening

Tot begin 2012 konden particuliere gebruikmaken van een garantstelling door de overheid een tijdelijk regeling. Toen het potje van € 35 miljoen leeg raakte, moest de energiebewuste consument op zoek naar alternatieven. Teaktrader.nl zocht en vond 3 aantrekkelijke alternatieven.

Wat was een Ecolening precies?

Een Ecolening, ook wel energiebesparingskrediet genoemd, was een lening die u kon gebruiken om energiebesparende maatregelen te financieren.  Hierbij valt te denken aan spouwmuurisolatie, kozijnen of een Hr-ketel. De lening werd vaak aangeboden tegen een lagere rente dan een persoonlijke lening (t.o.v. bancaire kredietverstrekkers). U kon alleen een Ecolening afsluiten wanneer u het geleende geld bestede aan energiebesparende maatregelen in en rondom het huis.

Alternatief 1: Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening kunt u in principe alles financiering wat u zelf wilt; het geld hoeft dus niet besteed te worden aan energiebesparende maatregelen in en om uw huis. Een ander voordeel is dat een persoonlijke lening altijd een vaste looptijd en een vast rente percentage kent. U weet dus gedurende de gehele looptijd exact waar u aan toe bent. De keerzijde is dat een persoonlijke lening meestal een hogere rente kent. Persoonlijke leningen zijn er in veel soorten en smaken. U kunt bij uw eigen bank terecht, of  u sluit gemakkelijk zelf online een lening af (dit vaak wel tegen lagere rente dan de bancaire instellingen). Wilt u alsnog milieubewust lenen, dan bieden de meeste banken hun eigen groene leningen (alternatief 3).

Alternatief 2: Duurzaamheidslening

Begin deze maand plaatsten we een artikel over de Duurzaamheidslening. Deze komt het meest in de buurt van de voormalige Ecolening omdat deze lening net als de Ecolening aanzienlijke kortingen geeft op energiebesparende elementen in en aan uw huis.

Alternatief 3: Froene leningen

Hoewel de Ecoleningen niet meer door de overheid worden ondersteund, hebben enkele banken nog steeds een (soort van) Ecolening of andere groene leningen in hun portefeuille. Een voorwaarde is dat het geleende geld besteed wordt aan energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen is er zelfs spraken van fiscaal voordeel voor de consument.

Over een groene lening betaalt u vaak minder rente dan een persoonlijke lening. Beleggers in de groene sector vragen vaak minder rendement, zodat de rente op geleend geld lager kan blijven. Kanttekening is echter wel dat de lening dus alleen voor energiebesparende maatregelen gebruikt mogen worden.

Handige links

Voor meer informatie over Ecoleningen en andere groene leningen kunt u ook eens op onderstaande websites kijken:

Afdrukken