Nieuws

14/05/2015 om 16:45

ASN Bank gaat voor klimaatneutraliteit

In 2013 stelde ASN Bank als één van de eerste financiële instellingen een duidelijke klimaatambitie op: in 2030 wil de bank netto klimaatneutraal zijn, moet zowel het kantoor als alle financieringen en beleggingen. Om te kunnen controleren of die doelstelling ook daadwerkelijk behaald wordt, heeft de bank een methode ontwikkeld die inzicht geeft in de CO2-lasten en baten, vergelijkbaar met een financieel baten- en lastenoverzicht.

Doelstelling is dus om in 2030 een balans te hebben gevonden tussen de CO2-lasten en -baten. In 2014 was deze doelstelling al voor 45% gerealiseerd. ASN Bank beseft dat wanneer alleen zij klimaatneutraal werken, de impact klein is. De bank heeft dan ook als doel om de rest van de financiële sector te inspireren: “Wij willen laten zien dat het kan. Het klimaatvraagstuk is te belangrijk om te negeren. Daarom willen wij andere financiële instellingen inspireren ons voorbeeld te volgen”, aldus algemeen directeur Ewoud Goudswaard. En met succes: inmiddels heeft ook SNS Bank N.V. (waar SNS Bank, Regiobank, BLG Wonen en Zwitserleven onder vallen) de ambitie geformuleerd om op lange termijn klimaatneutraal te werk te gaan.

De focus zal bij ASN Bank de komende jaren liggen op het verduurzamen van de financieringen en beleggingen, de kantoororganisatie is inmiddels al volledig CO2-neutraal. Dit is bereikt door het kantoorpand optimaal te isoleren, elektriciteit op duurzame wijze op te wekken en te kiezen voor duurzame leaseauto’s. Ook wordt de CO2-uitstoot van vervoer per auto en vliegtuig gecompenseerd door verschillende projecten te steunen, zoals Trees for All in Bolivia.

asn1