Nieuws

13/08/2015 om 12:05

Den Haag zet zich in voor duurzaamheid

spuikwartier

De gemeente Den Haag doet er alles aan om een duurzame stad te worden. Dit blijkt ook uit de plannen voor het nieuwe Spuikwartier. Dit nieuwbouwproject, wat een cultuur- en onderwijscomplex zal worden, moest in opdracht van de gemeente aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoen. Nu de plannen concreet worden blijkt dat de architecten het zelfs beter hebben ontworpen dan de gemeente had gehoopt: het plan krijgt de Breaamscore ‘excellent’.Breeam

En die excellente score had de gemeente niet op het oog, maar is natuurlijk mooi meegenomen. Breeam-NL is eenbeoordelingsmethode die bepaalt hoe duurzaam een project of gebouw is. Dat het nieuwe complex de score excellent verdient is voor de gemeente een opsteker. Het nieuwe gebouw zal onder andere het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk conservatorium gaan huisvesten.

Duurzamer en meer groenvoorzieningen

En niet alleen op het gebied van duurzaamheid is Den Haag bezig groen te worden, ook op het gebied van groenvoorzieningen zet de gemeente stappen vooruit. Eerder dit jaar verklaarde de gemeente komende 4 jaar structureel 5 miljoen euro extra in groen te investeren. Onder andere bossen en parken krijgen een opknapbeurt, en bewoners worden betrokken bij het onderhoud van groen in hun eigen wijk.

spuikwartier 1

In het nieuwe Spuikwartier zullen naast culturele functies ook nieuwe woningen, restaurants, hotels en winkels gebouwd worden. De gemeente hoopt dat dit zal zorgen voor meer levendigheid in dit deel van het centrum. Ook zullen er nieuwe wandel,- en fietsroutes worden aangelegd, wat het groene imago van de stad nog meer zal verbeteren. De start van de nieuwbouw staat gepland voor 2016, zodat het nieuwe complex medio 2019 open kan gaan.