Nieuws

27/05/2015 om 16:46

“Duurzaam beleggen wordt de norm”

Duurzaamheid gaat overal ter wereld een steeds grotere rol spelen. Ook voor beleggers wordt duurzaamheid steeds meer een aandachtspunt, met name in de afgelopen 2 jaar nam de vraag naar themafondsen en -portefeuilles enorm toe. Door duurzaamheid in het oog te houden kunnen de risico’s beter gespreid worden en kan rekening gehouden worden met klimaatveranderingen.

Daarom organiseerde Fondsnieuws op 20 mei in Amsterdam de masterclass ‘Duurzaam beleggen in een snel veranderende wereld‘. De masterclass kwam in samenwerking met BNP Paribas Investment Partners en Triodos Investment Management tot stand.

Tijdens de masterclass werd onder andere duidelijk dat ABN Amro bezig is met het toegankelijker maken van duurzaam beleggen. Momenteel geldt nog een ondergrens van 500.000 euro voor het mandaat duurzaam, deze grens zal binnenkort worden verlaagd met het oog op de toenemende vraag. Binnen dit mandaat kunnen klanten aangeven waarin zij hun geld het liefst willen beleggen en waarin liever niet. Solange Rouschop, bij ABN Amro verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid, legt uit dat rendement nog altijd op de eerste plaats staat en duurzaamheid op de tweede plaats. Er wordt dus altijd gezocht naar de beste aandelen, maar sectoren als drank en wapens worden uitgesloten. Daarnaast wordt steeds director het gesprek aangegaan met bedrijven om druk uit te oefenen op hun beleid.

Ook Jochen Harkema van ING legde uit hoe er bij zijn werkgever wordt omgegaan met duurzaamheid: “We vragen bijvoorbeeld aan fondsmanagers of zij actief zijn in de palmolie en of wij dat als bank wel moeten willen.” Zo haalde ING de afgelopen jaren al oliebedrijven uit de portefeuille en werd alternatieve energie toegevoegd.

Dat duurzaam beleggen steeds meer mainstream wordt, bleek ook uit de andere verhalen die tijdens de masterclass verteld werden. Zo vertelde Anne Mieke van der Werf van Triodos Investment Management over duurzame energie. Het vergelijken van energieleveranciers blijft belangrijk, maar er zit veel vooruitgang in het aantal projecten rondom duurzame energie. Zo vertelde Van der Werf over het windmolenpark Westermeerwind, dat 144 megawatt aan CO2-neutrale energie oplevert. Een ander voorbeeld dat genoemd werd, is het project Klimaatgarant, een project waarin 600 energieneutrale huizen gebouwd zijn.

Verschillende aanwezigen vroegen zich af of duurzaamheid slechts een hype is die wel weer over zal waaien, of iets blijvends. Rouschop: “Nee, dat denk ik niet. Duurzaamheid is over 10 jaar de norm.” Harkema sluit zich daar bij aan: “Alles fondshuizen zijn het in hun beleid an het integreren. Het zal mainstream worden.”