Duurzame energie

Duurzame energie levert rendement op

De mensheid heeft nog nooit zo’n behoefte aan energie gehad dan in deze tijd. Die vraag zal alleen nog verder toenemen. Kunnen we die toenemende behoefte wel aan? De olie heeft zijn piek al bereikt zo laten wetenschappers ons weten. De hernieuwbare energie is nog niet in staat de behoefte te bevredigen. Ondanks het feit dat er heel veel nieuwe projecten worden opgestart. Niet alleen meer door overheden, energiemaatschappijen en bedrijven. Steeds vaker door groepen particulieren die samen hun geld in een project stoppen. Omdat ze een bijdrage willen leveren aan de verandering en, iets wat zeker niet onbelangrijk is, omdat ze de prijsstijgingen van energie niet langer willen betalen. Door collectieven te beginnen die of samen energie inkopen en zo prijsdalingen kunnen bewerkstellingen of door zelf windmolens neer te zetten.

environment

Verandering

Mensen beginnen na te denken over de eigen rol binnen een duurzame wereld en zijn begonnen te berekenen wat ze wel of niet kunnen besparen door zonnepanelen te plaatsen. Door in een duurzaam project te beleggen. Door bij een zogenaamde groene bank te sparen. Door hun geld weg te halen bij bedrijven en banken die die verandering niet aan kunnen of willen.
In Duitsland ziet men dorpen die een eigen energiecentrale starten, met eigen middelen en in eigen beheer. Die hun geld in dit project stoppen in plaats van te sparen of aandelen te kopen. Dit is een begin van iets dat op steeds grotere schaal te zien zal zijn. Duurzaam beleggen in een collectief, een coöperatie of een bedrijf. Verandering ontstaat door kleine stappen te zetten. Die worden groot als het massaal gebeurt en dragen veel en effectieve vruchten die men kan oogsten. Zowel letterlijk als figuurlijk.