Nieuws

15/05/2014 om 10:56

FSC: keurmerk voor duurzaam hout

Als u wilt investeren in duurzaam hout komen er ongetwijfeld de nodige vragen op u af. Bijvoorbeeld over het rendement, maar bijvoorbeeld ook wat hout nu precies duurzaam maakt. Het keurmerk van het Forest Stewardship Council (FSC) biedt u in dit geval gelukkig een goede houvast. Maar waar staat dit keurmerk nu eigenlijk voor?

FSC

Groene spelregels

De belangen voor natuurbehoud enerzijds en de vraag naar hout aan de andere kant lijken onvermijdelijk met elkaar te botsen. Het FSC heeft met haar keurmerk echter een set spelregels opgesteld die door alle partijen onderschreven worden. Op economisch vlak, maar ook met oog voor sociale en ecologische punten.

Om het keurmerk te mogen dragen moet een bos aan tien principes voldoen, die elk weer zijn uitgewerkt tot in totaal 70 criteria. Enkele van deze principes zijn:

  • infographic_duurzaam_houtde formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen worden erkend en gerespecteerd.
  • de biodiversiteit, unieke ecosystemen en andere ecologische en landschappelijke waarden van het bosgebied worden in stand gehouden en beschermd.
  • er wordt een beheerplan opgesteld en toegepast. In het beheerplan, dat steeds wordt geactualiseerd, staan langetermijndoelen en middelen duidelijk omschreven.

Op de website van het FSC is ook een volledig overzicht van de principes en criteria te downloaden.