Nieuws

16/11/2013 om 17:56

Hennep als multifunctionele grondstof

growers-uruguay-celebrate

Growers in Uruguay vieren feest – via: Washington Post

Een aantal weken geleden was Uruguay het gesprek van de dag, omdat een meerderheid van het parlement daar ingestemde met de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van cannabis. Dit is een grote doorbraak die de interesse wekt van andere landen die te kampen hebben met drugsproblemen. Cannabis komt regelmatig negatief in het nieuws, maar wat men vaak niet weet, is dat cannabis ook als medicijn wordt gebruikt en dat de teelt van industriële hennep veel mogelijkheden biedt met betrekking tot duurzaamheid en het milieu.

Sterke vezels

Hennep is een multifunctionele plant; je kunt er werkelijk van alles van maken. De mannelijke plant staat bekend om zijn sterke vezels, waarvan bijvoorbeeld touw, papier, isolatiemateriaal en plastic wordt gemaakt. Op deze manier kan de hennepplant ons dus voorzien van bouwmaterialen voor bijvoorbeeld woningbouw en auto’s. Daarnaast is hennep een duurzame en milieubewuste vervanging van katoen. De cannabisplant groeit sneller dan de katoenplant en heeft geen pesticiden nodig om te overleven. Hennep vezels lijken erg op katoenvezels, maar ze zijn vele malen sterker. Hennepkleding kan dan ook jarenlang meegaan en is ook nog eens kreukvrij. Er zijn verschillende webwinkels waar je hennepkleding kunt kopen.

Hennepolie en hennepzaden

Niet alleen de vezels van de hennepplant zijn bruikbaar, maar ook hennepzaadjes en de daaruit vervaardigde hennepolie kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hennepzaadolie en hennepzaadjes zouden goed zijn voor de gezondheid. Ze hebben beide een goede balans in de omega vetzuren, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Hennepolie heeft een zachte en nootachtige smaak, die heerlijk is in salades en pasta. Je kunt hennepolie kun je ook op je huid of haar smeren. Het werkt vochtinbrengend en is daarom geschikt voor droog haar of een droge huid.  Of wat dacht je van hennepolie als oplossing voor het olietekort en de geslonken steenkoolvoorraden? Hennepolie is namelijk een geschikte biobrandstof.

Industriële hennep en marihuana

industrieele-hennepDit wil natuurlijk niet zeggen dat we massaal cannabiszaden moeten kopen en gaan telen, want van de legale hoeveelheid van vijf planten per huishouden kun je geen jas of broek maken. Daarnaast zijn de cannabiszaden die worden gebruikt om marihuana van te telen, niet  dezelfde planten als industriële hennepzaden. Industriële hennep heeft een THC-percentage van slechts één procent of minder en heeft daarom geen psychoactieve eigenschappen.

Zou hennep de toekomst hebben? Wat vaststaat is dat de cannabisplant een multifunctionele superplant is. Niet alleen kunnen er allerlei producten van worden gemaakt, maar ook wordt  cannabis al veelvuldig gebruikt als medicijn. Steeds meer landen overwegen hun nationale drugsbeleid en nu Uruguay over de streep is, zullen er waarschijnlijk snel meer landen volgen.