Nieuws

26/06/2014 om 09:34

Meer investeringen in schone energie

Dat duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt voor beleggers is allang geen geheim meer en de meest recente cijfers ondersteunen die gedachte nog eens extra. Zo zijn wereldwijd de investeringen in schone energie over het tweede kwartaal van 2014 met ruim een derde toegenomen. Een enorme groei, die vooral toe te schrijven is aan enkele grote projecten op het gebied van wind- en zonne-energie. In totaal werd er voor maar liefst 46,5 miljard euro in schone energie gestoken over het betreffende kwartaal.

Grote projecten in Nederland

Ook in Nederland zijn er grote projecten gaande die bijdragen aan deze groei. Zo wordt er ten noorden van Groningen gewerkt aan een enorm windpark in de Noordzee. Het Gemini offshore windpark wordt zelfs een van de grootste windparken ter wereld. Na ingebruikname zal dit park een indrukwekkend aantal van 785.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Niet alleen goed voor de energievoorziening, maar ook voor het milieu: dankzij het windpark zal Nederland jaarlijks namelijk 1,25 miljoen ton per CO2 minder uitstoten.

Verder is de totale groei voor een groot gedeelte te danken aan het ambitieuze beleid van de Chinese economie. Hier werd meer dan 14 miljard euro in schone energie geïnvesteerd. Beduidend meer dan de 7,8 miljard euro van de Verenigde Staten en de 10 miljard van Europa.