Nieuws

26/06/2015 om 12:08

Pensioenfondsen moeten groener worden

duurzaam beleggen

60% van de Nederlanders geeft aan bereid te zijn meer te betalen voor ‘groene’ pensioenfondsen. Dat blijkt uit opinieonderzoek van Trouw, uitgevoerd door I&O Research. 1448 werkenden en gepensioneerden werden ondervraagd. En nu komt ook het ABP met goed nieuws: het fonds wil een groen pensioen introduceren.

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verklaarde eerder dit jaar nog te ze zullen blijven beleggen in de fossiele sector, ondanks dat ruim 11.000 pensioendeelnemers nog opriepen tot terugtrekking uit de fossiele energie. Nu, nadat de onderzoeksresultaten bekend werden gemaakt, is het ABP positiever over beleggingen in groene energie. Maar wat er concreet gaat veranderen is nog niet duidelijk.

“Wij zijn aan het bekijken of we aan onze pensioendeelnemers een beleggingsmix op basis van hun eigen voorkeuren kunnen aanbieden. De wet moet ervoor worden aangepast en de sociale partners zullen er mee akkoord moeten gaan.” – Bestuursvoorzitter Corien Wortmann

ABP wilt bedrijven niet uitsluiten

Toch zegt het ABP ook dat ze bedrijven niet willen uitsluiten. Maar als aandeelhouder hebben ze de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het beleid en de bedrijfsvoering van de bedrijven. Hierdoor wil het ABP het aandeel duurzame beleggingen vergroten. Op dit moment wordt namelijk nog geen 10% van het vermogen in duurzame bedrijven gestoken. Door pensioendeelnemers te laten kiezen waarin hun geld wordt belegd, komt het ABP wel tegemoet in de wensen van hun deelnemers.

Niet alleen in Nederland staan pensioenfondsen onder druk. Wereldwijd zijn consumenten ontevreden over de beleggingen door pensioenfondsen in bedrijven die hun winst halen uit bijvoorbeeld steenkool of olie. Er wordt zelfs een ‘carbon bubble’ voorspeld: het uiteenspatten van de beurswaarde van fossiele energiebedrijven.

beleggingsdoelen

Het volledige onderzoeksrapport is hier terug te lezen.