Nieuws

21/01/2013 om 09:58

Problemen oplossen

Hoe maakt men van een probleem een oplossing?

Hoe maak ik een cirkel rond? Iedere wetenschapper wil dat probleem graag oplossen. Een van de eersten waren de twee heren van Cradle to Cradle, Baumgart en McDonough. Zij keken en kijken veel verder dan hun neus lang is en zoeken naar oplossingen die gebaseerd zijn op milieu en duurzaamheid. Dat wat je gebruikt moet ook weer hergebruikt kunnen worden. Zonder afval te produceren, de wereld te vervuilen of mensen ziek te maken.

Brandstof

6a00e0099229e8883300e55089889e8834-800wiKan men zo’n cirkeloplossing ook bij het brandstofprobleem gebruiken? Ja, want in Amerika is een van de energiereuzen van deze wereld bezig met het ontwikkelen van nieuwe brandstof. Nieuw? Eigenlijk niet wat men produceert methanol, waarop auto’s kunnen rijden. Dat doet men in Brazilië al decennia. Dus, jammer geen duurzame of nieuwe oplossing.
Toch wel, want men gebruikt volledig nieuwe grondstoffen. Geen methonal uit planten of voedsel, maar uit CO2 en water. Een van de redenen van de opwarming van de aarde is het teveel aan CO2 in de atmosfeer. Met de nieuwe techniek haalt men CO2 uit de lucht en splitst het. Daarnaast splits men water. Vervolgens verbindt men het waterstofatoom de het koolstofatomen. Zo ontstaat methanol dat vervolgens gereinigd wordt en gebruiksklaar gemaakt wordt om op te rijden. Daardoor produceren we weer CO2 dat gebruikt kan worden om… En de cirkel is rond.