Nieuws

04/09/2014 om 14:10

Teakcontracten in het leven geroepen

Teak is een houtsoort die veel interesse heeft onder duurzame beleggers. Het is hout van hoge kwaliteit, waardoor er dan ook veel vraag naar is. Tegelijkertijd ligt het verbouwen en kappen van teak gevoelig omdat het een natuurproduct is in een kwetsbare omgeving. Het is dan ook heel belangrijk voor beleggers om te weten dat wanneer zij in teak investeren, dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Om die garantie te kunnen geven zijn er de zogenaamde teakcontracten in het leven geroepen.

handshake2

Teakcontracten onder toezicht AFM

Met de opkomst van duurzaam beleggen zijn er helaas ook veel partijen in deze markt gesprongen die minder waarde hechten aan de duurzame idealen van beleggers. Het gevolg was onder meer dat er geld werd geïnvesteerd in plantages die schade toebrachten aan de omgeving.

In 2007 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarom besloten om nog slechts enkele van dergelijke fondsen te erkennen. Zodoende wordt de handel transparanter en kan men met een gerust hart investeren in deze duurzame producten.

teak-investment

Signalen uit de markt

De reden hiervoor is dat er vanuit de markt verschillende signalen kwamen dat de handel in teak niet goed functioneerde. Beleggers werden onredelijke rendementen voorgespiegeld en men werd regelmatig door tussenpersonen onredelijk onder druk gezet. Ook was er veel onduidelijkheid over de werkelijke waarde van de teakcontracten en hoe het eigen gesteld was met de duurzaamheid van de teakplantages.