Nieuws

14/05/2015 om 10:04

Voedselverspilling aangepakt door supermarktketen Plus

Supermarkten beginnen met een proef waarbij overrijpe producten worden verwerkt in soepen en sauzen. Jaarlijks gooien zij gezamenlijk namelijk voor gemiddeld 500 miljoen euro weg aan groenten en fruit die niet meer kunnen worden verkocht. Vaak gaat het om bloemkolen waar net een vlekje op zit, of tomaten of uien die te zacht zijn geworden. Maar nu wordt er dus iets gedaan met deze restproducten: Veghel heeft de primeur.

Al in verschillende regio’s wordt voedsel verzameld dat niet meer te verkopen is, maar nog prima gegeten kan worden. Deze producten worden verwerkt in soepen of sauzen die daarna ongeveer 10 dagen houdbaar zijn. En dat is goed voor de duurzaamheid van ons land. Bart Goesz ie eigenaar van een Plus-supermarkt en een van de initiatiefnemers:

“Het is een uniek project in de wereld. We hebben de nieuwe soep voorgelegd aan een smaakpanel en iedereen was razend enthousiast. Gewoon restaurant-kwaliteit hoor. Nu is het project nog heel kleinschalig, maar ik hoop dat alle supers in Nederland aanhaken. Je kunt zo veel doen met oude groenten en fruit”.

Na proef mogelijkheid tot uitbreiding op landelijk niveau

De initiatiefnemers uit supermarkten werken samen met cateraars en met onderzoekers van de Universiteit Wageningen. Daar wordt al jaren onderzoek gedaan naar duurzaamheid en voedselverspilling, en hoe we die verspilling kunnen tegengaan. Over 4 maanden wordt er gekeken of het productieproces dat nu in gang is gezet haalbaar is en kan worden uitgebreid. Wellicht wordt er zelfs een speciale fabriek in gebruik genomen voor de verwerking van oude producten. Zeker 50% van de producten die nu door supermarkten worden weggegooid is namelijk nog goed bruikbaar en eetbaar. Plus Supermarkten heeft aangegeven bij succes de producten te willen verkopen in alle winkels, onder de naam OverLekker.