Nieuws

03/11/2012 om 10:19

Zeppelins

Luchtschepen, het vervoer van de toekomst

Totdat de Hindenburg bij de landing in Amerika ontvlamde waren de Zeppelins het nieuwe vervoermiddel. De grote luchtschepen vlogen naar alle kanten van de wereld en werden overal als een wonder ontvangen. Na de ramp met de Hindenburg zien we Zeppelins alleen nog als een reclamebordje rondvliegen.

ZEPPELIN 2Anders

De enorme vlucht die de luchtvaart de afgelopen 40 jaar genomen heeft zorgt voor heel veel milieuoverlast. Niet alleen de geluidsoverlast, maar ook het verbuik van enorme hoeveelheden kerosine en vele andere kostbare stoffen zorgen voor die overlast. De eerste veranderstappen zijn en worden al gezet. Men maakt tegenwoordig vliegtuigen die flink wat brandstof minder verbruiken. Men bouwt nieuwe spoorlijnen voor supersnelle treinen die elektrisch rijden en dus duurzamer zijn. Door deze treinen worden korte vluchtverbindingen op den duur minder interessant en zal men eerder voor de trein kiezen. Althans dat is de achterliggende gedachte.

Investeren

Ook al lijkt de Zeppelin hedentendage niet meer te zijn dan een opgeblazen reclamebordje, het bedrijf zelf denkt daar anders over. Men werkt aan nieuwe modellen die meer passagiers kunnen vervoeren, die andere gassen nodig hebben die minder snel ontbranden dan helium en die sneller vliegen dan de oude Zeppelins. Zij zien hun luchtschepen weer terugkeren en de plek innemen van het regionale vliegverkeer. Doordat een Zeppelin geen start- en landingsbaan nodig heeft kunnen vliegvelden in plaats van steeds groter steeds kleiner worden. Doordat men uiterst zuinig met brandstof omgaat wordt er een enorme besparing doorgevoerd op het gebruik van kerosine (olie). Men is mogelijk wat trager, maar daarvoor in de plaats wordt men met meer luxe vervoerd, zoals meer beenruimte.
Het lijkt er op dat we in de 20-er jaren van deze eeuw weer, net als 100 jaar geleden, de luchtschepen voorbij zien glijden. Vrijwel geruisloos, waardoor een enorm milieuprobleem, namelijk geluidsoverlast sterk verminderd zal worden. Wat een beeld, bijna science fiction.